Nyt studie: D vitamin forebygger kræft

Forsiden Viden og Forskning Nyt studie: D vitamin forebygger kraeft. En ny og omfattende japansk undersoegelse paaviser, at tilstraekkeligt hoeje niveauer af D3 vitamin i blodet, kan saenke risikoen for at udvikle kraeft generelt

     6
Nyt studie: D vitamin forebygger kraeft

Nyt studie: D vitamin forebygger kræft. En ny og omfattende japansk undersøgelse påviser, at tilstrækkeligt høje niveauer af D3 vitamin i blodet, kan sænke risikoen for at udvikle kræft generelt med 20%.

Forskerne har undersøgt blodprøver og data fra 33.736 mennesker, både mænd og kvinder i aldersgruppen 40 til 69 år. Deltagernes helbredsoplysninger, informationer om livsstil, vaner og kost blev også gennemgået. På baggrund af disse informationer, sammenholdt med deltagerne D vitaminniveauer, målt i blodet igennem 16 år, kunne forskerne konkludere, at tilstrækkeligt høje D vitaminniveauer kan beskytte mod udvikling af kræft.

Konklusionen var således, at koncentrationen af plasma 25-hydroxyvitamin D var direkte forbundet med risikoen for udvikling af alle former for cancer. Tilstrækkeligt høje D vitamin niveauer kan forebygge alle former for kræft, men studiet viste også, at tilstrækkeligt med D vitamini i særlig grad kunne forebygge levercancer. Studiet konkluderede også, at lave niveauer af D3 vitamin gør os mere sårbare for udvikling af blandt andet kræft.

Dette forskningsresultatet er netop publiceret i British Medical Journal,  og det understøtter lignende studier, der tidligere er foretaget i USA og Europa. Tendensen understøttes yderligere af en udtalelse fra en overlæge fra Odense Universitetshospital, der i en tv udsendelse udtalte, at såfremt alle danskere anbefales og tager et tilskud af D3 vitamin hele året, så vil man kunne spare cirka 17-18% af det samlede danske sundhedsbudget. Så stor betydning spiller D3 vitamin i beskyttelsen af din organisme og i forebyggelsen af sygdomme.

Den bedste kilde til D vitamin er solens stråler, og derfor er alle os, der bor her i de nordlige og solfattige lande, udfordrede i vintermånederne. Det er IKKE muligt at spise sig til tilstrækkeligt høje D vitamin niveauer, derfor må vi nødvendigvis supplere med et D3 vitamintilskud i perioden fra september til maj, hvor vi ikke får tilstrækkeligt med sol.

Vores behov for D3 vitamin er individuelle. Nogle har behov for højere doser end andre, og set i lyset heraf kan det forekomme virkelig underligt, at Sundhedsstyrelsen har bedt de praktiserende læger om at undlade at måle patienternes niveauer af D3 vitamin i blodet, medmindre der er helt særlige forhold, der taler for det. Kendte vi hver især vores niveauer, så kunne vi jo med lethed dosere, afhængigt af vores behov og dermed spare både os selv – men også de danske sundhedsbudgetter – for sygdom.

En god tommelfingerregel kan være at tage et højkvalitets vitaminmineraltilskud, suppleret af D3 vitamin i doser, der sikrer niveauer på 100 nmol/l. (Prøv om ikke du alligevel kan få din læge til at måle dine niveauer). Suppler med et godt omega 3 produkt og eventuelt organisk calcium og magnesium til natten, efter behov. En god multivitaminmineralpille sikrer optagelsen og anvendelsen generelt af vitaminer og mineraler i organismen, fordi mikronæringsstofferne arbejder sammen og har brug for tilstedeværelse af andre vitaminer og mineraler for at kunne optages og fungere optimalt.

Personligt tager jeg flg.i vintermånederne:
Terra Nova multi eller CoQ10 fra Natures Own eller CoQ10 multi fra Cytoplan
D3 vitamin fra Natures Own, Nani eller Cytoplan
Udo’s probiotika super 8
Nordfolk omega 3 eller Nordic Naturel cod liver oil fiskeolie + hørfrø- og hampefrøolie
Til natten: Bone support og magnesium fra Natures Own eller Cytoplan
(Produkterne kan købes i danske helsekostforretninger eller på nettet)

Referencer: http://www.bmj.com/content/360/bmj.k671     
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3684798/

Du kan læse mere om D vitamins evne til at forme immunforsvaret HER
Du kan læse overlæge Henrik Heys artikel om D vitamin HER 
Du kan læse mere om betydningen af D vitamin HER 
Du kan læse om, hvordan D vitamin kan sænke blodtrykket HER
Du kan læse mere om intelligent solbadning HER
Du kan læse mere om betydningen af vitaminer og mineraler HER

Var du tilfreds med denne artikel om Nyt studie: D vitamin forebygger kræft? Så er du meget velkommen til at klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.