Sådan undgår du inflammation

Forsiden Viden og Forskning Sådan undgår du inflammation

     2

Inflammation er en betændelsestilstand i kroppens væv, og inflammation indgår i udviklingen af stort set alle velfærdssygdomme. Inflammation kan måles via en lille priktest hos lægen, kaldet CRP (C-reaktivt protein). De hyppigste årsager til højt CRP er infektioner, men for højt et indtag af inflammationsfremmende omega 6 fedtsyrer fra kød og mælkeprodukter i kombination med for lavt et indtag af inflammationsdæmpende omega 3 fedtsyrer fra fisk, hørfrø og hampefrø, kan også for mange være en afgørende faktor. Dårlig mundflora (det kan hjælpe at bruge tandtråd), dårlig tarmflora (tarmubalancer og eventuel mangel på gode mælkesyrebakterier) samt stress spiller også en rolle for udviklingen af inflammation i kroppen.

Nu har forskere fundet frem til, at mennesker med for høje CRP niveauer har øget risiko for udvikling af kræft. Inflammation er som et tveægget sværd, idet det er livsnødvendigt for os og har til formål at yde os beskyttelse. Konstant forhøjede inflammationsniveauer er derimod problematisk, og kan øge risikoen for udvikling af en lang række sygdomme. Ubalancer skyldes som regel infektioner, toxiner, indtag af inflammationsfremmende fødevarer eller vedvarende uhentsigtsmæssig påvirkning, der kan føre til kronisk inflammation. 

Du kan hjælpe kroppen til selvhjælp og dæmpe inflammationsniveauerne via dine valg af mad og drikke samt øvrig livsstil. Du kan blandt andet:

Undgå for store mængder kød kødpålæg og mælkeprodukter i dine måltider, idet disse fødevarer fremmer inflammation i kroppen.

Derimod dæmper omega 3 fedtsyrer fra fisk, hørfrø og hampefrø inflammation, så det er en god ide at opprioritere disse fødevarer.

Curcurmin, der findes i gurkemeje har en stærk antiinflammatorisk effekt. Du kan bruge gurkemeje i din madlavning enten frisk økologisk, som du river og svitser eller som krydderi. Det kan koges med grønsager, ris og kød og tilfører udover en smuk farve også en dejlig smag. Du kan købe økologisk gurkemeje krydderi HER

Ingefær har ligeledes antiinflammatorisk effekt, og du kan herunder hente inspiration til ingefærte med citron og Manuka honning. Du kan også med fordel tage ingefær i tilskudsform for at opnå optimal antiinflammatorisk effekt HER

Hvidløg, løg og porrer indeholder stoffet quercetin, der virker antiinflammatorisk.

Alle former for krydderurter er gode at anvende som drys over kartoffelmaden eller over salater og grønsager. Udover at være rige på vitaminer og mineraler, indeholder det grønne drys også antiinflammatoriske substanser.

Resveratrol fra røde druer og rødvin virker antiinflammatorisk, selvom mange med for høje inflammationsniveauer i kroppen kan have vanskeligt ved at tolerere rødvin. Rødvin, kaffe og chokolade kan virke stærkt syredannende, og kan derfor forværre eksempelvis gigtsymptomer, en lidelse hvor inflammation i særdeleshed spiller en rolle, og forhøjede inflammationsniveauer er en del af årsagen i relation til udvikling af gigt. Rød druesaft uden tilsat sukker kan derimod være effektivt og så smager det dejligt. Personligt hælder jeg det op i et rødvinsglas og nyder det afkølet.

Sørg for en god mundhygiejne. Brug tandtråd og rens eventuelt munden i jomfrukokosolie hver morgen, hvor en tsk. jomfrukokosolie køres rundt i munden i cirka 15 minutter (før du spiser morgenmad og børster tænder). Herefter spyttes kokosolien ud.

Optimer din tarmflora med gode mælkesyrebakterier hver dag. Det kan være via en velsyrnet, økologisk yoghurt som eksmpelvis Acido, det kan være via kefir eller mælkesyregærede grønsager. Du kan også i perioder supplere med et indtag af gode mælkesyrekapsler, eksempelvis Udo’s Probiotic. Køb dem på tilbud HER

Tilstrækkeligt høje D3 vitamin niveauer er også væsentligt og virker inflammationsdæmpende. Dine D3 vitaminniveauer i blodet må gerne ligge på 100 nm/ll året rundt, så er du godt beskyttet.

Produktet Anti Inflammin Super er effektivt. Det produceres af Doctor’s Natural og kan købes via Birgitte Nielsen, telefon: 70 23 03 05 (indtal besked på tlf. svarer, så ringer de tilbage, hvis de ikke lige er der) Mail:info@doctorsnatural.com – Website: www.doctorsnatural.co.uk

Ro, glæde, åndedrætsøvelser, motion og meditation har i lighed med andre afstressende tiltag også god og antiinflammatorisk effekt.

Du kan læse mere om antiinflammatorisk mad
Du kan læse mere om gurkemeje HER
Du kan læse mere om ingefær HER
Du kan læse mere om manuka honning HER
Du kan læse mere om betydningen af en god mundhygiejne HER

Har du lyst til at vide mere og til at lade dig inspirere af sunde tips og opskrifter, så er du velkommen til at tilmelde dig mit gratis månedlige nyhedsbrev HER