Spis grønt og økologisk

8 nov, 2017 | Viden og Forskning

Spis grønt og økologisk. Der er rigtig mange gode grunde til både at spise mere grønt og til at prioritere økologi i dagligdagen. Vi danskere hører til blandt verdens mest kødspisende og mælkedrikkende folkeslag, men med et snuptag kan du faktisk øge din indre sundhed og balance ved at erstatte noget af kødet og mælken med mere økologisk grønt.

Et helt nyt studie viser klare tegn på, at plantestoffer kan have en afgørende betydning for en lang række indre biokemiske processer. Faktisk kan stoffer som eksempelvis cytokiner og abscisinsyre fra grønsager have en hormonlignende effekt i kroppen og dermed have betydning for henholdsvis din grad af inflammation samt din insulinfølsomhed. Plantenæringsstoffer kan igangsætte fysiske processer, også hos mennesker, viser studiet. Det betyder, at det du vælger at spise hver dag, har betydning for, hvilke signaler, der sendes rundt i dit indre, for din grad af inflammation og dine cellers generelle sundhed.

Økologiske afgrøder indeholder flere plantenæringsstoffer end konventionelle. Også derfor kan det anbefales, at du vælger økologisk – hver gang.

Indtag af økologiske grønsager kan:

1. Styrke din tarmbiota, der koder for indre sundhed og balance og huser 80% af dit immunforsvar
2. Styrke sundhedsfremmende signallerings processer, herunder mindskning af inflammatoriske processer samt øgning af insulinsensitiviteten med mere
3. Tilføre flere næringsstoffer og sunde fibre

Din tarmbiota koder for sundhed eller sygdom, huser 80% af dit immunforsvar og er således afgørende og væsentlig for en krop i balance og sundhed. Plantestofferne fra grønsager og frugt spiller en rolle i forhold til kodningen af din tarmbiota og for signalleringen imellem dine celler. Mikronæringsstoffer som vitaminer, mineraler, sporstoffer og forskellige plantenæringsstoffer har givetvis slet ikke fået tilstrækkelig opmærksomhed, muligvis fordi de er mikroskopiske. Deres minimale fylde til trods, kan deres sundhedsfremmende effekt dog vise sig betydelig. Derfor; spis mindst 500 g økologiske grønsager hver dag. Du kan hente inspiration til grønsagsrige opskrifter via links herunder.

Kilde: http://www.cell.com/trends/plant-science/fulltext/S1360-1385(17)30153-X

Du kan finde opskriften på grønne frikadeller HER
Du kan finde opskriften på en fyldig og delikat salat HER
Du kan finde opskriften på grønsagslasagne HER
Du kan finde opskriften på squashspagetti med valnøddesauce HER
Du kan læse mere om, hvorfor du skal vælge økologiske råvarer HER
Du kan læse artiklen, om at økologi er blevet billigere HER 

Var du glad for denne artikel Spis Grønt og økologisk? så må du rigtig gerne klikke “Synes godt om” herunder. Du er også velkommen til at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtage nyt om mad og sundhed samt nye spændende opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Kvinder oplever med alderen ofte et hurtigere fald i muskelmasse- og styrke end tilfældet er med mænd. Dette fald hos kvinder relateres blandt andet til dalende østrogenniveauer, og det kan også hyppigt føre til dalende kondition og nedsat livskvalitet. Heldigvis...

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

I dette indlæg skal vi kigge nærmere på stoffet NAD+ og dets funktion, herunder særligt hvordan det potentielt kan forhale aldringsprocessen, afhjælpe inflammation og høje kolesterolniveauer og forbygge aldersrelaterede sygdomme. Vi lever længere og længere, og vores...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!