Vi ønsker ikke PFAS – forbyd PFAS

14 feb, 2023 | Viden og Forskning

Det er ikke os, der som befolkning, har bedt om at få sundhedsskadelig kemi i form af farlige fluorstoffer spredt i både vand, luft, jord samt i tusindvis af produkter. Men nu er de giftige og sygdomsfremmende PFAS-stoffer overalt, også i vores mad, vand og i vores kroppe. Hvem har ansvaret for denne katastrofe, og hvad gør de ansvarlige for at få stofferne forbudt?

Stik mod forventet, situationens alvor taget i betragtning,  så har en række læger og forskere på det seneste været sendt på banen for at dysse PFAS skandalen i Danmark ned. Muligvis fordi Danmark, Tyskland, Norge, Holland og Sverige netop i disse dage har indsendt et forslag til EU om en begrænsning af cirka 10.000 PFAS-stoffer i EU. Jeg gentager – en begrænsning – af nogle af de allermest skadelige evighedskemikalier, som vi ved, potentielt kan gøre os syge.

Forslaget om begrænsning af 10.000 PFAS er bare ikke godt eller effektivt nok

Forslaget er nu blevet offentliggjort af Det Europæiske Kemikalieagentur, og det oplyses, at formålet med forslaget er – efter en 6 måneders høringsperiode og derefter en 18 måneders ikrafttrædelsesperiode – at begrænse brugen af 10,000 ud af cirka 12,000 mulige stærkt sundhedsskadelige fluorstoffer. Det lader vi lige stå lidt…

Om TO ÅR, vil vi så muligvis kunne opleve en begyndende begrænsning i brugen af PFAS. Formodentlig først i slutningen af 2025. Undskyld, men er I da blevet fuldstændig vanvittige?

Hvor er Miljøstyrelsens henne i denne sammenhæng? Det er jo dem, der kækt bare har stemplet godkend, godkend, godkend. Det må da ske under ansvar. Hvis jeg sad som ansvarlig regering for den omfattende PFAS forurening, som vi i dag oplever, hvor drikkevand, havvand, regnvand, fødevarer, tøj, sko, møbler, maling, kosmetik, fiskemel, stegepander og meget mere er forurenet af de særdeles giftige fluorstoffer, der er kendt under betegnelsen PFAS, så ville jeg IKKE forsøge at nedtone problematikken, som vi ser de ansvarlige gøre nu.

Tværtimod haster det voldsomt med en effektiv handlingsplan, og den handler IKKE om en begrænsning, men om et totalt forbud. Forslaget er derfor på alle måde utilstrækkeligt og uacceptabelt. Tag nu for en gangs skyld ansvar, stop Miljøstyrelsens skalten og valten NU, og prioriter befolkningens sundhed fremfor igen at sætte industrielle og monetære interesser øverst.

PFAS fluorstofferne er sundhedsskadelige og akkumuleres i kroppen

Skal der virkelig lig på bordet, før der sker noget effektivt? Før Miljøstyrelsen får pålagt et ansvar og uhyrlighederne stoppes? For fluorstofferne ER sundhedsskadelige. De akkumuleres i krop og natur og kan jf. ny forskning føre til alvorlig sygdom. Alvoren må derfor netop IKKE nedtones, og vi må ikke tillade, at politikerne taler problemet ned og vægter alt andet end vores sundhed højest. Der findes ingen smutveje her, PFAS skal forbydes og drikkevandet renses. Ikke blot udfases eller begrænses igennem de næste 20-30 år, men forbydes fuldstændigt, og vandet skal renses, før det sendes ud, så vi trygt kan drikke det.

PFAS stofferne tilhører en gruppe af evighedskemikaler, de er vanskeligt nedbrydelige, nogle er kræftfremkaldende, de kan påvirke hormonbalancen, nyrer, lever samt fostre og nyfødtes sundhed negativt. Ja, i princippet vores allesammens sundhed. Og stofferne findes overalt, i vores jord, luft, mad og drikkevand. Og det stammer altså fra al den PFAS, som særligt Miljøstyrelsen har godkendt gennem årene. De har haft særligt travlt i de seneste fem år, hvor der er sket en firedobling af forbruget af PFAS i Danmark. Til trods for, at de sundhedsskadelige effekter af stofferne har været kendt af disse instanser i mere end 15 år.

Skal vi køre retssager?

Der er også en anden vej at gå, nemlig at lægge sag an mod producenterne? Kemigiganten DuPont måtte i 2022 betale 40 mio. dollars, da en kræftramt mand fik tilkendt erstatningen, fordi han havde drukket vand, der var forgiftet med fluorstoffet PFOA og derefter havde fået testikelkræft. Dommeren fandt det godtgjort og bevist, at det PFOA forgiftede vand var årsag til hans kræftsygdom. Det er faktisk dokumenteret (se link nederst), at visse stoffer i PFAS familien kan øge risikoen for udvikling af kræft.

Mange danskere får kræft hver eneste dag, og ingen kender årsagen. Ingen ved heller, hvor store mængder PFAS, menneskekroppen kan tolerere? Skal vi stilles med det? Eller er vi nødt til at stille op og føre sager?

Jeg har modtaget breve fra nogle af medlemmerne af kogræsserforeningen i Korsør. Medlemmerne har høje niveauer i blodet, og dem, jeg har talt med, er ikke trygge, nogle er endda syge. Hvorfor pokker gør vi ikke noget for at forbyde det stads og ikke mindst for at hjælpe dem, det er gået ud over? Man dysser sagen ned og stiller forslag om at begrænse brugen, ærlig talt, vores drikkevand er forurenet af det stads, og det bliver kun meget værre henover de næste 20-30 år. Jeg savner i den grad ansvarlighed og effektiv handling.

Danmark importerer svimlende mængder PFAS og godkender stadig

Desværre godkender Miljøstyrelsen stadig den dag i dag, PFAS stoffer til brug i produkter og pesticider og meget, meget mere. Vi importerer, alene i Danmark, 6,4 ton PFAS. Gør vi det op i nanogram, som er måleenheden for den fiktivt fastsatte grænseværdi, så svarer det til 6,4 millioner milliarder nanogram, jeg tør slet ikke skrive det ud i tal af frygt for at misse nogle nuller, men det er svimlende høje tal. Ingen ved, hvor meget menneskekroppen kan tolerere, før det går galt, men ny forskning viser sammenhæng mellem høje niveauer af visse PFAS i kroppen og øget risiko for bl.a. udvikling af kræft. Så uanset, så er det her det rene skære vanvid. Vi må og skal IKKE tillade de ansvarlige at tie det ihjel, der nok kan betegnes som dette århundredets største skandale.

Philippe Grandjean mener

Philippe Grandjean er en af verdens førende indenfor miljømedicin, han er professor og forsker på Syddansk Universitet, og han er et af de mennesker, der ved allermest om PFAS, og som også har advaret os allermest. Philippe udtaler følgende til mig og Madforlivet:

“Vi har al mulig grund til at være bekymrede over de høje koncentrationer af PFAS omkring os. Vi er nødt til at undersøge langt mere og tilegne os den fornødne viden. Vi vidste allerede for 10 år siden, at PFAS  stofferne stort set er unedbrydelige og meget giftigere end vi tidligere troede. Der forestår en stor opgave og en stor oprydning af årtiers hensynsløse anvendelse af PFAS.”

PFOS og PFOA er blevet forbudt – hvorfor ikke resten?

PFOA (perfluoroctancarboxylat) har lige som PFOS en kulstofkæde på otte kulstofatomer. I 2009 blev PFOS forbudt i EU, og siden 2020 gælder forbuddet også for det beslægtede PFOA. Forbuddet får dog ikke stoffet til at forsvinde fra de kroppe, det grundvand og den jord, de allerede har kontamineret. PFOA gennemsyrer klodens fødekæde i en grad, så selv isbjørnene i polarområderne og hvalrosserne i Arktis har høje koncentrationer af stofferne. OG når først vi får stofferne i os, så kommer de ikke bare sådan ud igen. Gravide og ammende udskiller dem dog…via modermælken, når de ammer.

Jeg har skrevet om dette i mange år, og min overbevisning er, at PFAS ligesom PFOS bør forbydes og at ALT drikkevand i Danmark renses, før det sendes ud til os alle sammen. Det nytter ikke med en begrænsning, vi må kræve et forbud mod brugen af PFAS, særligt i pesticider, og for drikkevandet en lovændring og et opgør med den indgroede opfattelse af, at vi her i Danmark har verdens reneste drikkevand. Det har vi ikke haft i mange år.

Jeg håber inderligt, at politikerne snart vil lytte til de eksperter og forskere, der så tydeligt er bekymrede over, at vi fortsat vender det blinde øje til dette gigantiske og uhyggelige problem, som udgør en tikkende bombe under både miljøet og vores sundhed. Vores folkevalgte må og skal tage denne nationale katastrofe alvorligt, og de MÅ stoppe Miljøstyrelsens vanvidsgodkendelser. Lad dem ikke få lov til at tie denne sag ihjel, for hvad kan dog være vigtigere end vores og vores børns sundhed? Prioriter befolkningens sundhed og forbyd PFAS i Danmark og rens drikkevandet NU.

Reference: PFAS exposure and risk of cancer

Her kan du læse mere om Hvad er PFAS og PFOS og hvad kan du selv gøre?
Her kan du læse artiklen Forbyd fluorstoffer NU

Var du tilfreds med denne artikel Vi ønsker ikke PFAS – forbyd PFAS? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Vitaminer og mineraler – vigtig viden

Vitaminer og mineraler – vigtig viden

Nu er det igen tid til at skrive: STOP nu den hetz mod vitaminer og mineraler! Det er ikke værdigt, at vi danskere skal udsættes for disse hyppige, ofte misvisende og unuancerede skræmmekampagner mod vitaminer og mineraler. Tværtimod var der en ide i, at vores læger...

Godt nyt om chokolade

Godt nyt om chokolade

Chokolade kan være noget så lækkert og delikat og er mange danskeres foretrukne søde forkælelse i selskab med en god kop kaffe. Vi danskere spiser i gennemsnit cirka 5 kg chokolade om året, men er chokolade egentlig sundt? Det afhænger af hvilken type og kvalitet...

Konventionelle kartofler hører til de mest sprøjtede afgrøder

Konventionelle kartofler hører til de mest sprøjtede afgrøder

Kræftens Bekæmpelse har i en årrække opfordret danskerne til, at købe konventionelle lammefjordskartofler. De har (haft) en økonomisk aftale med kartoffelindustrien ved Lammefjorden i Odsherred om salg af deres lammefjordskartofler, pakket i lyserøde poser, for at...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!