Mango chutney

6 apr, 2017 | Sunde Opskrifter, Sunde Salater

Mango chutney er en delikat, sund og velsmagende Mango chutney, der er velegnet som tilbehør til en lang række retter. Mango chutney er fermenteret mango, løg, hvidløg og ingefær, der er tilsat karry, og det ikke bare smager syrligt, salt, sødt og bittert, det er også top sundt. Opskriften på Mango chutney stammer fra Ditte Ingemann og Søren Ejlersens bog Fermentering 2.0. Du kan læse min omtale af bogen via linket herunder.

Ingredienser

550 g mango
100 g salatløg
1 fed hvidløg
10 g frisk ingefær
1 citron
1 spsk stødt karry (fx madras)
12 g groft havsalt til 400 ml vand
1 ydre kålblad (fx hvidkål eller spidskål)

Fremgangsmåde

Start med at skære skrællen af mangoen, udsten den, og skær kødet i tynde både og kom mangoen i en røreskål. Pil salatløg og hvidløg, og hak begge dele fint. Skræl ingefæren, og riv den fint. Skyl citronen, riv skallen af den, og pres så saften fra den. Bland mango, løg, hvidløg, ingefær, citronskal og citronsaft sammen med karry, og vend det hele rundt med hænderne, til karryen er godt fordelt. Kom mangochutneyen i patentglasset, og mas godt ned i glasset med rene hænder, så det hele kan være der, og glasset er fyldt.

Bland din lage ved at tilsætte 12 g salt til 100 ml kogende vand. Rør det godt sammen, så saltet opløser sig, og tilsæt så de resterende 300 ml koldt vand, så lagen får stuetemperatur. Vandet skal være mellem 20 og 25 grader. Hæld lagen over mangochutneyen, så den dækkes helt. Skyl kålbladet, og fold det, så det passer til patentglassets bredde. Læg det omhyggeligt ned over mangochutneyen, og pres det ned under lagen, så kålbladet ligger som et beskyttende låg. Sørg for, at der er 3-4 cm luft foroven i patentglasset, luk det, og stil det til at fermentere på en tallerken et skyggefuldt sted. Lad chutneyen fermentere i 7 til 14 dage, ideelt set ved en temperatur på mellem 18 og 20 grader. Er temperaturen varmere end dette, kan det gå stærkere, er den koldere, kan det gå langsommere. Glasset skal i starten åbnes hver dag for at frigive det kuldioxid-tryk, som fermenteringsprocessen danner. Det er særligt vigtigt i de første 5 til 7 dage, hvor fermenteringen går stærkt. Når det ikke bobler så intenst mere, kan du nøjes med at åbne glasset med flere dages mellemrum og snart derefter udlade det helt. Smag på mangochutneyen efter 7 dage eller før, afhængigt af temperaturen. Den skal smage syrligt, salt og sødligt. Hvis den ikke er syrlig nok, så lad den fortsætte med at fermentere. Smag på den løbende indtil den 14. dag, hvor den bør være klar. Stil din mangochutney på køl. Den er nu spiseklar.

Du kan læse mere om fermentering HER
Du kan læse mere om bogen Fermentering 2.0 HER
Du kan finde opskriften på Ananas salsa med lime og chili HER
Du kan finde opskriften på fermenteret kål HER
Du kan finde opskriften på Rødbede Kvas HER
Du kan finde opskriften på surkål HER

Var du tilfreds med denne opskrift på Mango chutney? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Sund solskinssmoothie

Sund solskinssmoothie

En sund solskinssmoothie, der er let at lave og som smager skønt. Den sunde smoothie er fyldt med vitamin- og næringsrige råvarer og kan give dig energi og velvære. Ingredienser (2 prs.): 2 store appelsiner Saften fra ½ lime eller 1/4 citron (kan udelades) 1 banan 1...

`Kød´boller med linser i tomatsauce

`Kød´boller med linser i tomatsauce

Delikate og velsmagende `kød´boller med linser og tomatsauce er en skøn spise, der kan kombineres med almindelig pasta, squashpasta og/eller tomatsauce. Du kan sagtens lave ekstra af de kødlignende linseboller og fryse dem ned. De kan bruges som nævnt her eller som...

Squashsalat med fennikel

Squashsalat med fennikel

Squashsalat med fennikel og citrondressing er en frisk og delikat salat, der er velegnet som tilbehør til såvel kød- som plantebaserede retter. Denne opskrift er udviklet af Anette Hoegh Nielsen til bogen "Det grønne Årstidskøkken". Ingredienser til 4 personer som...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!