Kampen om vores sundhed

23 mar, 2025 | Viden og Forskning

Du er givetvis stødt på udtrykket ultraforarbejdet mad? Manden bag udtrykket er brasilianeren Carlos A. Monteiro, og han vurderer, baseret på en række forskningsresultater, at fødevareindustriens manipulationer med vores mad til de såkaldte ultraforarbejdede fødevarer, kan øge forekomsten af en lang række sygdomme. Med andre ord; gøre os syge.

Cirka 80% af en amerikaners kalorieindtag stammer i dag fra ultraforarbejdede fødevarer, og efter min mening skal vi ikke tage ved lære af det. Derimod skal vi gøre alt, hvad vi kan for at undgå – måske ligefrem forbyde – de mange ultraforarbejdede og potentielt sygdomsfremkaldende fødevarer her i Danmark. Det er en kamp vi må tage – for vores sundhed.

Stor uenighed om nyt forskningsprojekt til “klassificering” af ultraforarbejdede fødevarer
Men ikke alle er enige med mig heri, for der er åbenbart penge i skidtet. Et forskningsprojekt fra Københavns universitet, hvis formål det er at ”klassificere” ultraforarbejdede fødevarer, har professor Arne Astrup i spidsen, og projektet er havnet i et veritabelt internationalt stormvejr. Arne Astrup er nu blandt andet senior vice president for Novo Nordisk fonden samt leder af afdeling for overvægt og ernæringsvidenskab hos Novo Nordisk, der samtidig financierer denne opgave, som de har sat ham til at gennemføre i samarbejde med professor Susanne Bügel, Københavns Universitet. Arne Astrup, der også er kendt fra ”fedt er farligt” bølgen i 90’erne, arbejder blandt andet også som rådgiver vedrørende ernæringsmæssige spørgsmål for Ferreo, der producerer Nutella og Ferrero Rocher.

Initiativet har ført til åben krig imellem på den ene side Arne Astrup og Susanne Bügel og så mere end 90 fremtrædende, internationale forskere med Carlos A. Monteiro og læge Chris Tulleken (forfatter til bogen Ultraforarbejdet og TV2 dokumentaren af samme navn) i spidsen. Politiken oplyser, at de internationale forskere i et brev, dateret den 28. februar i år, kritiserer projektet på Københavns Universitet.

Dette er kampen om vores sundhed og adgang til gode, uforarbejdede råvarer
De mange udenlandske forskere er dybt foruroligede over Novo Nordisk’s initiativ, da de frygter, at det vil kunne underminere adskillige års forskning, virke forbrugerforvirrende, ligesom de er bekymrede for de åbenlyse interessekonflikter. De kritiserer, at projektet er finansieret af Novo Nordisk Fonden, da Novo Nordisk som en af verdens største medicinalvirksomheder, tjener hovedparten af deres penge på at behandle livsstils- og kostrelaterede sygdomme som fedme og diabetes. De peger også på den stigende mængde videnskabelige studier, offentliggjort i en række fremtrædende medicinske tidsskrifter, der samstemmende kæder ultraforarbejdede fødevarer sammen med øget risiko for såvel sygdom som fedme.

Det var dagbladet Information, der som de første dækkede denne forskerstrid, ligesom avisen også i denne forbindelse kritiserede Astrups samarbejdsrelationer til fødevareindustrien. Sagen har trukket overskrifter over det meste af verden, hvilket er forståeligt, for efter min mening minder dette om en form for greenwashing. Vi ville stille os godt ved i Danmark simpelthen at forbyde ultraforarbejdede fødevarer, for uanset Astrup og Bügels hensigter, så er der iefter min vurdering kke noget som helst godt eller sundt ved ultraforarbejdede fødevarer. Tværtimod. Vi kan blot kigge mod USA.

Typiske eksempler på ultraforarbejdet mad:
junkfood, chips, læskedrikke, præfabrikerede kiks, kager samt rugbrød, franskbrød, sandwichbrød, pølser og kødpålæg, færdigretter, langtidsholdbare bagerprodukter, søde morgenmadsprodukter, færdiglavede gryderetter, billige pølser, kyllingenuggets, margarine, raffinerede planteolier, energibarer, visse typer af plantedrikke samt færdige desserter og buddinger.

Mit råd til alle danskere er:
Lad helt være med at købe de ultraforarbejdede fødevarer. Køb i stedet gode, økologiske råvarer i henhold til årstiden og lav god mad fra bunden. Lær også gerne jeres børn og børnebørn om værdien af god mad. Det er vores sundhed, det handler om, for mad, tilberedt af de bedste råvarer giver os energi, sundhed og velvære. Vi taler med vores kroppe via den mad, vi spiser, og det er faktisk op til dig. Du bestemmer nemlig selv, hvad du vil bestå af, og hvilke signaler du vil have rundsendt i din organisme.

Du kan læse mere om her om Den dystre sandhed om ultraforarbejdet mad
Her kan du læse mere om Forarbejdet mad årsag til fedmeepidemien? 
Her kan du læse mere Du kan læse mere om Sukker og The Bliss point 
Her kan du læse artiklen Er rugbrød sundt?
Her kan læse mere om sammenhængen Overvægt – er det noget i maden?
Her kan læse mere om, hvordan Sund mad fremmer humøret 

Var du tilfreds med denne artikel Kampen om vores sundhed? så er du velkommen til at klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned. 

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Mange danskere mangler vitaminer og mineraler

Mange danskere mangler vitaminer og mineraler

Halvdelen af jordens befolkning mangler vitaminer og mineraler, herunder også mange danskere. Mere end halvdelen af os får for få af de vitaminer og mineraler, der er afgørende for at leve et liv i sundhed. Det viser en undersøgelse, foretaget af forskere ved Harvard...

Solcreme med faktor og D-vitamin

Solcreme med faktor og D-vitamin

Den absolut bedste kilde til det livsvigtige D3-vitamin er solens stråler. Blot et kvarter til en halv time i solen – i Danmark mellem juni og august - giver dig cirka 20.000 i.u. D3-vitamin. Det er 50 gange mere, end Fødevarestyrelsen anbefaler os hver dag. Heldigvis...

Tarmmikrobiom og osteoporose kan hænge sammen

Tarmmikrobiom og osteoporose kan hænge sammen

Tarmmikrobiomet – betegnelsen for vores samling af mange milliarder mikrober i tarmen - spiller en afgørende rolle for vi menneskers generelle sundhed og velvære. Nylige undersøgelser har vist, at kvaliteten og variationen af tarmmikrobiomet også kan påvirke...

Gratis e-bogs pakke! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag gratis mine e-bøger "Tyvstart dagen GRØNT", "Fastebogen" samt "Madplan 2.0".

Du er blevet tilmeldt!

Oversigt over databeskyttelse

Denne hjemmeside bruger cookies, så vi kan give dig den bedst mulige brugeroplevelse. Cookie-oplysninger gemmes i din browser og udfører funktioner som at genkende dig, når du vender tilbage til vores hjemmeside, og hjælper vores team med at forstå, hvilke dele af hjemmesiden du finder mest interessante og nyttige.