Vægttab der holder

Forsiden Viden og Forskning Vægttab der holder

     5

Har du et ønske om at tabe nogle kilo, så kan det betale sig at vælge redskaber til et vægttab der holder. Det er således bedre efter min mening at følge de velunderbyggede og mere langsigtede redskaber fremfor ugebladenes hurtige vægttabsprogrammer.

Der findes mange teorier og gode råd om vægttab, men de fleste omfatter hurtige løsninger til omgående vægttab. Det kan være fristende at prøve af, men den store ulempe ved disse kure er, at kiloene som oftest kommer hurtigt på igen. Fænomenet kaldes for yo-yo diæter. Yo-yo diæter med hurtige og smarte løsninger er efter min mening uholdbare, og det er bedst at undgå disse, for ofte kommer kiloene hurtigt på igen, desværre i form af fedt. Undersøgelser viser, at er du på jævnlige yo-yo slankekure henover en årrække, så ender du med at veje mere og have en højere fedtprocent, end du havde ved udgangspunktet.

Langsigtede, enkle redskaber til effektivt vægttab, der holder, er derfor vejen frem. Det har taget tid at få kiloene på sidebenene, og derfor kræver det også lidt tålmodighed at få dem brændt af igen. Her får du fem velunderbyggede og enkle råd til effektivt vægttab, der holder:

1. Spis protein til morgenmaden. Ved at prioritere proteiner til morgenmaden, eksempelvis i form af æg, Acido, mandler, hampeprotein eller hjemmelavet yoghurt, og ved samtidig at drosle ned på indtaget af brød, korn og morgenmadsprodukter, så taber du dig. Du ender nemlig med at have spist færre kalorier i løbet af dagen og føle en større mæthed i længere tid, når du spiser protein til morgenmaden. Du kan finde opskriften på en sund omelet her.

2. Drik masser af sundt vand, det gør det lettere at tabe sig. Ved at drikke ½ liter vand før hvert måltid, kan du øge din forbrænding med 24-30% i cirka en time efter måltidet . Ved at drikke ½ liter vand lige før hvert måltid, så spiser du også mindre, og kan således øge dine chancer for effektivt vægttab med 44%. Du kan læse mere om rent og sundt vand her

3. Undgå alle former for sukker, fast, tilsat eller flydende. Husk at alkohol også er sukker, ligesom hvidt brød og pasta faktisk virker som sukker i kroppen. Et højt sukkerindtag kan forstyrre hormonbalancen i kroppen og øge fedtlagring. Har du sukkertrang om aftenen, kan du prøve at børste tænder efter aftensmåltidet og drikke en kop lakridste, det hjælper mange mod trangen til sødt. Du kan læse mere om sukker her og her.

4. Spis tre daglige måltider, der indeholder såvel proteiner som gode fedtstoffer og kulhydrater i form af grønsager og fuldkorn. Det sikrer mæthed hele dagen, det stabiliserer blodsukkeret og hæmmer således en pludselig trang til sødt. Tilskud af en god multivitaminmineralpille samt organisk krom kan også hjælpe mod sukkertrang. Du kan også med fordel anrette dine måltider på små tallerkener. Sjovt nok virker dette enkle trick og bevirker, at du rent faktisk spiser mindre Du kan læse mere om betydningen af et stabilt blodsukker her. Du kan læse mere om gode kosttilskud her.

5. Få dig rørt hver dag i mindst en halv time. Vælg den form for motion, som du bedst kan lide. Det kan være traveture i rask tempo, cykling, svømning, yoga eller styrketræning. Det vigtigste er, at du får det gjort. Derfor er det væsentligt, at du synes om det, du gør. Du kan også kombinere de forskellige former for træning, hvilket vil være ideelt i forhold til et effektivt vægttab.

Når du får dig rørt, så sover du også bedre, og en god nattesøvn har stor betydning for et effektivt vægttab, der holder. Det kan du læse mere om her.
Du kan supplere med at skrive kostdagbog, det kan ligeledes hjælpe dig til at tabe dig. Rigtig god fornøjelse.

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Kilder: JS Vander Wal et al; Egg breakfast enhances weight loss; International Journal of Obesity (2008) 32, 1545–1551;
Boschmann M et al; Water-induced thermogenesis. J Clin Endocrinol Metab. 2003 Dec;88(12):6015-9.
Dennis EA et al; Water consumption increases weight loss during a hypocaloric diet intervention in middle-aged and older adults; Obesity (Silver Spring). 2010 Feb;18(2):300-7.
Matthias B. Schulze, DrPH et al; Sugar-Sweetened Beverages, Weight Gain, and Incidence of Type 2 Diabetes in Young and Middle-Aged Women; JAMA August 25, 2004, Vol 292, No. 8
Brian Wansink et al; The Visual Illusions of Food: Why Plates, Bowls, and Spoons Can Bias Consumption Volume; The FASEB Journal. 2006;20:A618