Er danske fødevarer gode nok?

1 mar, 2017 | Inspiration og Oplevelser, Sund inspiration

Er danske fødevarer gode nok? Danske konventionelle fødevarer forsøger at promovere sig med at være af højere kvalitet end importerede økologiske fødevarer, men holder det? Efter min mening, desværre ikke. Ved en nøje gennemgang af fødevareudvalget i tre tilfældige supermarkeder, er min helt subjektive og personlige vurdering, at det generelt står temmelig sløjt til med kvaliteten af mange af de konventionelle danske fødevarer.

Producenterne af konventionelle danske fødevarer er selvfølgelig interesserede i at tjene så mange penge på deres produkter som muligt. Derfor produceres danske fødevarer ikke primært med henblik på at gøre dig sundere. De produceres primært for at sælge dig mest muligt til så høj en pris som muligt. Sådan er markedsmekanismerne, og det er der ikke noget synderligt overraskende i. Og dog, for der er sket et markant skred i kvaliteterne af vores fødevarer indenfor de seneste år, og det er efter min mening mere end betænkeligt. Lad mig give et par eksempler:

1. Køber du dansk frugt med hjem, når du i dag handler ind, så er du helt sikker på, at få kemiske pesticidrester med i over halvdelen af det frugt du køber. Mængden af pesticidrester i dansk frugt og grønt er stadigt stigende til trods for tilsagn og målsætninger fra fødevareproducenterne om lige præcis det modsatte. Desværre har regeringen netop vedtaget en ny pesticidov, der tillader endnu mere sprøjtning. Resultatet er simpelthen bare beskæmmende, og der er kun en løsning; vælg produkter med det røde Ø mærke, når du er ude at handle, så er du sikker på, at få frugt og grønt uden kemi med hjem. Det smager i øvrigt også bedre og indeholder flere sunde mikronæringsstoffer. Køber du et stykke udenlandsk, konventionel frugt, så er der i dag kemirester i cirka syv ud af 10 stykker frugt, du køber.

2. Der fremstilles lystigt margariner, smørbare produkter og olier af tvivlsom kvalitet i Danmark. Det er lettere og billigere for industrien at anvende, end de sarte uspolerede, også selvom sidstnævnte er markant sundere end de forarbejdede. Vi er et rapsland, men alligevel er det særdeles vanskeligt at købe en økologisk, ubehandlet jomfru rapsolie. Til trods for, at rapsolie indeholder cirka 30% ultra sarte omega 3 fedtsyrer, som reagerer på varme, ilt og lys, så raffineres 99% af alle danske rapsolier til ukendelighed, ganske enkelt fordi det så er lettere for industrien at anvende den. Tidligere blev vi anbefalet at spise margarine fremfor smør. De transfedtsyrer, som de stærkt forarbejdede margariner indeholdt, har kostet rigtig mange menneskeliv. Nu er transfedtsyrer forbudt, men er det monstro bedre og sundere at spise de raffinerede olier, harske fedtstoffer og blandingsprodukter, som i dag anbefales, sælges og anvendes i stor stil? Jeg tror det personligt ikke, for denne type fedt er ikke sundt, indtag fremmer inflammation i kroppens væv, og inflammation indgår i udviklingen af stort set alle velfærdssygdomme, som mange danskere idag lider af. Desværre er lovgivningen på dette område stort set ikke-eksisterende og forskningen ligeså. Efter min mening er det relevant, i særdeleshed set i bagklogskabens ulideligt klare lys, at der bliver indført et mere forbruger- og sundhedsbeskyttende regelsæt på hele fedt området. Du er velkommen til at se tv udsendelsen om netop dette emne via linket herunder.

3. Og så er der vores kød og kødpålæg. Vidste du, at vi har verdensrekord i indtag af kød per indbygger i Danmark? Vi har blandt andet en enorm konventionel svineproduktion her i landet, og vi spiser mange frikadeller, karbonader og afskåret pålæg. Konsekvenserne af såvel produktion som indtag er efter min mening på ingen måde positive. Svinene fodres blandt andet med GMO (genmodificeret) soja og hvede. Begge afgrøder sprøjtes lystigt med pesticider, blandt andet Round Up, som er det eneste ukrudtsmiddel, der har effekt på GMO afgrøder. Round Up indeholder aktivstoffet glyphosat, og der findes rester af glyphosat i de afgrøder, der indgår i konventionelle foderblandinger. Glyphosat ødelægger den vigtige tarmflora, ikke blot hos smågrisene, så de skal have mere antibiotika for at klare skærene i deres korte levetid, men også hos de mennesker, der spiser kødet. En velafbalanceret og stærk tarmflora har betydning for vores immunforsvars evne til at beskytte os mod sygdomme. Det danske konventionelle svinekød, der sælges i forretningerne idag indeholder således rester af GMO, glyphosat, andre pesticider og antibiotika, for slet ikke at tale om MRSA bakterier, men de mærkes ikke med, at de indeholder disse sundhedsskadelige stoffer. Det er også tankevækkende, at forekomsten af bl.a. MRSA ikke er nær så hyppig i økologiske svinestalde, ligesom der ikke her fodres med GMO soja, men derimod med godt økologisk foder. Derfor køb kød med det røde Ø mærke, når der skal kød på bordet.

Andre eksempler er pasta, der forsøges solgt som grønsagsbånd, hvidt brød, der forsøges solgt som fiberrigt fuldkornsbrød og yoghurt, der er fyldt med sukker og e-numre. For ikke at glemme vores nationalspise, det gode danske rugbrød, der fremstilles i mange varianter, men generelt må det siges, at andelen af fuldkornsrugmel i rugbrød igennem de senere år er stærkt reduceret til fordel for billigt, hvidt, raffineret hvedemel, der så farves mørkt ved tilsætning af maltsukker. Mange rugbrød indeholder på denne måde i dag betænkelige mængder sukker, og spiser du et sådant rugbrød, så kan det påvirke dit blodsukker negativt i forhold til rigtigt rugbrød, bagt på økologisk, stenkværnet fuldkornsrugmel. Et sådant rugbrød er sundt at spise, og sådanne rugbrød kan også købes, men der skal ledes. Du kan også finde et link til en rigtig god rugbrødsopskrift herunder, såfremt du har lyst til at bage det selv.

Du består af det du spiser, alle dine hormoner, signalstoffer, enzymer og nye celler dannes ud fra den mad, som du vælger at spise  hver dag. På den måde kommunikerer du med din krop via din mad. Kvaliteten af denne kommunikation afspejles direkte via graden af kvalitet i de fødevarer, som du spiser. Set i lyset heraf bør vi alle vælge økologiske råvarer, de er så uforarbejdede, næringsrige og naturlige som muligt. De er også fri for skadelig kemi, og de er ikke blot mere næringsrige end de konventionelle, de smager også bedre.

Du kan læse mere om den nye pesticidlov HER
Du kan læse mere om mit bedste sundhedsråd: Vælg økologisk HER
Du kan se tv udsendelsen om fedt HER
Du kan læse mere om gode alternativer til kødpålæg HER
Få opskriften på et rigtigt rugbrød, bagt af økologisk stenkværnet rugmel HER og HER
Du kan læse mere om dansk svineproduktion HER
Du kan læse mere om økologi i kampen mod MRSA HER
Du kan læse artiklen Er kød sundt? HER

Var du tilfreds med denne artikel om Er danske fødevarer gode nok?  Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Sundheden sidder i tarmen

Sundheden sidder i tarmen

Tarmsundheden er så væsentlig for vores helbred, at læren om, hvordan man holder sin tarm i topform, efter min mening burde indgå som obligatorisk fag i skolen. For sundheden sidder i tarmen, og en sund fordøjelse og tarmmikrobiom kan være din livslange nøgle til...

C vitamin er livsvigtigt

C vitamin er livsvigtigt

C vitamin er livsvigtigt. I gamle dage døde sømænd af skørbug på grund af mangel på C vitamin. Det kan derfor betale sig hver dag at spise eller drikke C vitaminrige råvarer. Læs med her…

Salatbåde med hønsesalat

Salatbåde med hønsesalat

Skøn og enkel snack, der kan serveres som forret eller til en drink eller mocktail. Ingredienser til 4 stk. 4 hjertesalatblade 8 spsk. hønsesalat, enten købt fra Aarstiderne eller hjemmelavet, se fx link herunder Her finder du opskriften på hønsesalat Krydderurter og...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Boost dit immunforsvar ".

Du er blevet tilmeldt!