Brev til Fødevareministeren om økologi

18 jan, 2014 | Viden og Forskning

Så er der sendt et brev til Fødevareministeren om økologi. Brevet er stilet til Fødevareminister Dan Jørgensen og omhandler de ulige og konkurrenceforvridende vilkår, som danske økologiske landmænd udsættes for. Du kan læse brevet herunder, og DEL og LIKE meget gerne, din opbakning hjælper mere end du aner. 

Kære Dan Jørgensen,

Som sundhedsinteresseret forbruger bekymrer det mig dybt at erfare, at cirka en tredjedel af landets økologiske landmænd overvejer at lægge om til konventionel drift. Dette tal stammer fra en rundringning, foretaget af Økologisk Landsforening, og er derfor alene udtryk for en tendens, men dog en skræmmende tendens.

Flere og flere danskere vælger økologi til og konventionelle fødevarer fra. Årsagerne hertil er mange, men det kan skyldes, at vi ikke ønsker at indtage sprøjtemiddelrester, hormonforstyrrende og andre uønskede kemiske stoffer igennem vores mad. En anden årsag er bekymringer for miljøet. Vi ønsker at kunne efterlade en velbevaret natur og en ren vandkvalitet til vores efterkommere. Jeg formoder, at disse betragtninger også er baggrunden for regeringens egen økologiske handlingsplan 2020. Se regeringens økologiske handlingsplan HER

Netop derfor kan det undre, at økologiske landmænd nu pålægges yderligere konkurrenceforvridende omkostninger. Afskaffelse af mælkekvoterne i 2015, særlige regler for økologiske landmænd, der gør det dyrere og vanskeligere at udvide bedriften og et generelt langt højere omkostningsniveau. Alt dette bliver nu en realitet for økologiske bønder. Det er i forvejen udfordrende at være økologisk pioner, men nu bliver det endnu vanskeligere, fordi I som regering vedtager uhensigtsmæssige love, der sætter den økologiske grundtanke skakmat i forhold til ren økonomisk kassetænkning. 

Er det det vi ønsker? Ud fra et forbruger perspektiv, så absolut nej. Jeg kunne muligvis forstå det, såfremt de økologiske produkter ikke kunne afsættes. Men det kan de, og efterspørgslen og afsætningen af økologiske fødevarer har aldrig været højere. Derfor er dette igen et eksempel på, hvordan den økologiske og miljøbevarende grundholdning udmanøvreres af ren industriel økonomitænkning. Men økonomi er ikke alt, og tilgang til økologiske fødevarer, rent drikkevand og en uberørt natur hører med til et sundt og godt liv, og kan derfor ikke gøres op i kroner og ører. Man kan derfor spørge sig selv, om Danmark overhovedet har råd til, at miste så mange økologiske bedrifter?

De vilkår økologiske landmænd udsættes for er uacceptable, uhensigtsmæssige og stærkt konkurrenceforvridende. Jeg vil derfor på vegne af en lang række sundhedsinteresserede danskere bede dig reagere, og sørge for en ændring af disse vilkår, så de økologiske bedrifter kan opnå acceptable vilkår. Alt andet ville i øvrigt harmonere dårligt med din og regeringens egen politik. Jeg ser derfor frem til at høre fra dig desangående.

Med venlig hilsen Anette Harbech Olesen, forfatter og blogger om mad og sundhed www.madforlivet.com 

Du kan læse mere om, hvorfor du skal vælge økologisk HER
Du kan læse mere om at økologiske råvarer bare ER sundere HER
Du kan læse om, hvordan fødevarebranchen lukrerer på økosucces HER
Du kan læse mere om, at økologi er blevet billigere HER
Du kan læse mere om økologien i fare HER
Du kan hente inspiration til opskrift på økologiske grønsagsfrikadeller HER
Du kan finde opskriften på en lækker økologisk rosenkålsalat HER
Du kan finde opskriften på en lækker grønsagsrig og velsmagende morgenmad HER
Du kan finde opskriften på fiberpandekager med spinat HER
Du kan finde opskriften på et surdejshævet fuldkornsbrød HER

Var du glad for denne artikel, så må du rigtig gerne klikke “Synes godt om” herunder. Du er også velkommen til at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtage nyt om mad og sundhed samt nye spændende opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Græskarkerneolie – den bedste af slagsen

Græskarkerneolie – den bedste af slagsen

Græskarkerner er næringsrige og gavnlige for både hud, hår, urinveje, prostata samt for hjerte og kredsløb. Græskarkerner indeholder en lang række mineraler og sporstoffer som jern, magnesium, mangan, kalium, calcium, kobber, fosfor, selen og zink samt de livsvigtige...

Vitaminer og mineraler – vigtig viden

Vitaminer og mineraler – vigtig viden

Nu er det igen tid til at skrive: STOP nu den hetz mod vitaminer og mineraler! Det er ikke værdigt, at vi danskere skal udsættes for disse hyppige, ofte misvisende og unuancerede skræmmekampagner mod vitaminer og mineraler. Tværtimod var der en ide i, at vores læger...

Godt nyt om chokolade

Godt nyt om chokolade

Chokolade kan være noget så lækkert og delikat og er mange danskeres foretrukne søde forkælelse i selskab med en god kop kaffe. Vi danskere spiser i gennemsnit cirka 5 kg chokolade om året, men er chokolade egentlig sundt? Det afhænger af hvilken type og kvalitet...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!