Type 2 diabetes – spis dig fra type 2 diabetes

Forsiden Viden og Forskning Type 2 diabetes - spis dig fra type 2 diabetes. Type 2 diabetes er den hurtigst voksende sygdom i den vestlige verden. Heldigvis er der...

     9
Type 2 diabetes - spis dig fra type 2 diabetes

Fedmekirurgi fremhæves i et helt nyt studie som den mest effektive kur mod type 2-diabetes. Er det ikke en total falliterklæring og accept af den glidebane i kvaliteten af vores mad, som vi har oplevet igennem de seneste år. Mon ikke tiden er til at tage sagen i egen hånd, kræve gode, næringsrige råvarer på supermarkedernes hylder og lære os selv og vores børn at lave god mad fra bunden. For det KAN lade sig gøre at spise sig fra type 2-diabetes, men det kræver en indsats i dagens Danmark, hvor medicin og nu også fedmeoperationer tilbydes som nemme løsninger.

Type 2 diabetes – spis dig fra type 2 diabetes. Type 2 diabetes er den hastigst voksende sygdom i den vestlige verden. Tidligere ramte lidelsen primært ældre mænd, der havde levet et liv i vellevned. Idag er det ikke kun ældre mænd, der har levet godt, der rammes, det er os allesammen og også helt små børn får idag diagnosen type 2 diabetes.

Et helt nyt studie, publiceret i The Lancet, et af verdens førende medicinske tidsskrifter, viser, at en operation som gastric bypass, er effektiv i forhold til helbredelse af type 2-diabetes. Gastric bypass kategoriseres som fedmekirurgi og omfatter en kirurgisk indsnævring af mavesækken, så der opnås vægttab. Denne metode har altså i et 10-årigt randomiseret klinisk forsøg vist sig mere effektiv end både medicin og livsstilsændringer i forhold til helbredelse af type 2-diabetes.

Det er forskere fra King’s College London og Fondazione Policlinico Universitario Agostino Gemelli IRCCS i Rom i Italien, der har lavet undersøgelsen, der viser, at 37,5% af de type 2-diabetes patienter, der gennemgik det kirurgiske indgreb, forblev diabetesfri i de 10 år studiet pågik. Resultaterne publiceres under overskriften; Type 2-diabetes kan helbredes.

Det fortæller selvfølgelig noget om, at overvægt er en del af årsagen til udvikling af type 2-diabetes, men jeg må tilstå, at det også er skræmmende, at et så voldsomt kirurgisk indgreb fremhæves som den bedste kur til helbredelse af denne sygdom. Vi burde efter min mening hellere se på kvaliteten af vores fødevarer, der efterhånden er reduceret til næringsdrænede, tilsætningsfyldte erstatninger for god mad, der sælges i farverige emballager, der bare skal klippes op og kommes i mikrobølgeovnen. At tilberede et måltid i dag er nærmest blevet reduceret til at klippe en pose op og varme det i dårlig olie, eller at sætte en færdigret i mikroovnen. Vi har glemt, at mad kan være vores medicin. Mad, bevægelse og en god nattesøvn kan være den absolut bedste medicin i kampen mod type 2-diabetes, men det er ikke spor let at leve sundt i Danmark. Regeringen gør intet for at fremhæve grove, sunde og næringsrige økologiske råvarer og mad, lavet fra bunden.

For høje insulinniveauer er idag en veritabel bombe under vores sundhed og indre balancer, og såvel blodsukker- som insulinniveauerne spiller en rolle i udviklingen af en lang række symptomer og sygdomme, herunder øget inflammation, insulinresistens, type 2 diabetes og hjertekarsygdomme. Heldigvis kan høje blodsukker- og insulinniveauer, inflammation, type II diabetes og forstadierne hertil afhjælpes ved en intelligent og målrettet indsats. Her spiller et blodsukkerstabiliserende madindtag og bevægelse en afgørende rolle.

Dine blodsukker- og insulinniveauer ligger som noget helt fundamentalt og centralt under stort set alle kropslige balancer. Hormonbalancen, nervesystemet, immunforsvaret, energiproduktionen og meget mere påvirkes alle af sukker- og insulinniveauerne i blodet. Stabile blodsukkerniveauer og lave insulinniveauer er derfor en af de bedste sundhedsinvesteringer du kan gøre.

Insulin er et blodsukkerregulerende hormon, der udskilles fra bugspytkirtlen. Mængden af insulin, der udskilles, afhænger af det du spiser og drikker, og den måde du i øvrigt lever på. Den fødevaregruppe, som insulinudskillelsen er mest påvirkelig af, er kulhydrater. Jo flere hurtige kulhydrater du spiser, jo mere insulin udskiller du. Har du en høj insulinproduktion, lider du af diabetes, insulinresistens eller metabolisk syndrom, er din risiko for at udvikle hjertekarsygdomme, Alzheimers sygdom og flere andre velfærdssygdomme højere, end hvis du holder dine blodsukker- og insulinniveauer stabile.

Noget af det bedste du kan gøre for dig selv er derfor:

  • at reducere eller helt eliminere dit indtag af sukker, hvidt brød, pasta og alkohol. Også flydende og skjult sukker. Husk at alkohol også indeholder store mængder sukker.
  • at reducere eller eliminere dit indtag af kunstige sødemidler og light-produkter. Kunstige sødemidler kan påvirke insulinudskillelsen, og de kan få dig til generelt at spise mere.
  • Spis 500 g grønsager om dagen i form af bagte, svitsede eller dampede. Lad gerne grønsagerne fylde halvdelen af tallerkenen frokost og aften og anvend resterne i morgenmaden til grøn yoghurt, tarmbakteriernes festmåltid eller en lækker grøn smoothie. 
  • Du kan læse mere om, hvorfor grønsager er de bedste kulhydrater HER
  • at spise rigtigt fuldkorn i form af hele, kogte korn, røde ris eller en til to skiver godt hjemmebagt rugbrød om dagen. Bag selv dit rugbrød, stenalderbrød eller køb det hos en god økologisk bager, der anvender økologisk, stenkværnet fuldkornsmel og hele kerner og lader det surdejshæve. Det gør med et snuptag brødet langt sundere. Læs mere om fuldkorn HER
  • at sørge for sunde fedtstoffer i form af fisk, hørfrø eller hampefrø, ekstra jomfruolivenolie, avocado, mandler eller valnødder til alle måltider. Undgå for store mængder animalsk mættet fedt. Læs mere om sundt fedt HER
  • at sørge for gode proteiner til alle måltider. Du kan læse om sunde proteiner HER  Tricket ligger i at kombinere gode proteiner, sunde fedtstoffer og grønsager eller fuldkorn til hvert eneste måltid.
  • Gør stivelsesholdige kulhydrater til resistent stivelse, kog kartoflerne og den røde ris sæt dem på køl eller frys dit rugbrød ned og rist det, før du spiser det. Læs mere HER 
  • at spise antiinflammatorisk. Du kan læse mere om antiinflammatorisk mad og levevis HER

Ved at være kvalitets- og mængdebevidst i dit kulhydratindtag, ved at reducere dit indtag af sukker og hurtige kulhydrater og i stedet vælge fiberrige grønsager og rigtigt fuldkorn til, så hjælper du din krop til selvhjælp. Det bedste du derudover kan gøre er at spise tre varierede måltider hver dag, hvori der indgår såvel proteiner som sunde fedtstoffer samt kulhydrater fra grønsager, bær eller fuldkorn. Det balancerer blodsukker- og insulinniveauerne, er godt for hjerte- og hjernesundheden, for et velafbalanceret blodsukker kan i høj grad forebygge udvikling af hjertekarsygdomme og type 3 diabetes, som Alzheimers sygdom i dag kaldes.

Bevæg dig hver dag i mindst en halv time, gerne en time. Det reducerer også blodsukkerniveauerne og hjælper til at mindske din sukkertrang og snacking imellem måltiderne. Find den form for bevægelse eller motion, som du synes bedst om og som gør dig glad.

Det er et forskerhold fra Warren Alpert Medical School, der har påvist, at insulinresistens (forstadiet til type 2 diabetes) og type 2 diabetes også kan forekomme i hjernen og føre til degeneration. Teorien har været, at høje blodsukkerniveauer var årsag til degeneration af hjernevæv, men yderligere undersøgelser fra University of Pennsylvania indikerer, at Alzheimers sygdom også kan udvikle sig, selvom blodsukkerniveauerne ikke nødvendigvis er høje. Alene det at lide af insulinresistens og type 2 diabetes øger nemlig risikoen for proteinaflejringer inflammation i hjernen og øger dermed risikoen for udvikling af Alzheimer og demens med imellem 50-65%.

Der kan således være særdeles stor forebyggende og sundhedsfremmende effekt i at spise en blodsukkerstimulerende og insulinregulerende mad. Tal med din læge om det hele, så han kan følge dine blodsukkerregulerende tiltag.

Reference: Mingrone G, Panunzi S, De Gaetano A et al., ”Metabolic surgery versus conventional medical therapy in patients with type 2 diabetes: 10-year follow-up of an open-label, single-centre, randomised controlled trial”; Lancet. 2021; 397: 293-304

Du kan tage Madforlivets Blodsukkerkur, et GRATIS e-kursus over 3 uger HER
Du kan læse mere om, hvordan danske diabetikere igennem 40 år har fået forkerte kostråd HER 
Du kan læse mere om antiinflammatorisk mad HER 

Du kan læse mere om tarmfloraens betydning for type 2 diabetes HER
Du kan læse mere om blodsukkerregulerende mad HER
Du kan læse mere om, hvordan fortidens afgrøder helbreder type 2 diabetes HER

Du kan læse mere om type 3 diabetes HER
Du kan læse mere om resistent stivelse HER
Du kan købe min bog Hjernegod mad HER 
Læs mere om blodsukker og sukkersyge HER 

Læs mere om Anette Sams’ helt nye bog “Ud af diabetes 2” HER

Var du tilfreds med denne artikel om Type 2 diabetes – spis dig fra type 2 diabetes? Så må du meget gerne klikke “Synes godt om” nedenfor. Husk også at tilmelde dig mit månedlige nyhedsbrev med masser af opskrifter og inspiration til en sund livsstil. Det er helt gratis.